godiskocken.blogg.se

En blogg om bakning och goda ting

Vaniljbullar

Bak Permalink0
Recept
150g smör
5dl mjölk
1 pkt jäst (50g)
1 dl strösocker
2 tsk kardemumma
14 dl vetemjöl

Vaniljfyllning:
150g rumstempererat smör
1 dl strösocker
5 tsk vaniljsocker

Pensling av bullar innan dom ska in i ugnen:
ägg
pärlsocker

Gör såhär:
1. smält  smöret i kastrull. Tillsätt sedan mjölken och värm tills de är fingervarmt, 37 grader.
2. Smula ner jästen i en bunke och blanda den med mjölk- och smör blandningen.
3. Tillsätt alla ingredienser, avsluta med mjölet.
4. Arbeta degen ordentligt i 5 minuter. Rekommenderar maskinarbete för att få en jämn och välblandad deg. Om du gör de för hand så behöver du knåda 10 min.
5. Degen ska jäsa under bakhandduk i 30 minuter.
6. Knåda ut degen på en mjölat underlag. jag delar degen i två för att få stora bullar. Brukar bli ca 20 stycken. Delar du degen i 4 så brukar de bli 40 bullar.
7. Baka ut degen och bre på vaniljfyllningen. Rulla ihop degen.
8. Skär den i 10 delar och lägg på bakplåtspapper på en plåt.
9. Låt jäsa i 40 minuter under bakhandduk
10. Pensla bullarna med ägg som du penslar på och avsluta med att strö över pärlsocker.
11. Grädda bullarna i 225-250 grader i 5-10 minuter.
12. Låt bullarna svalna på galler

Stort lycka till!

Till top