godiskocken.blogg.se

En blogg om bakning och goda ting

3 lika - tårtbottnar

Bak, Tårtor, baktips Permalink0

Jag smakade 3 lika tårtbottnar i en tårta hos en bekant och vart förtrollad av dess höjd och saftighet!
För dig som inte vet vad detta är så får det ut på att räkna ut hur mycket ägg och bakpulver som behövs för diametern i bakformen.

Jag använder mig av formar som har 20cm, 25cm och 30 cm i diameter.
Form - 20cm = 4 stora ägg och 1 1/2tsk bakpulver
Form - 25cm = 5,5 stora ägg och 2 tsk bakpulver
Form - 30cm = 8 stora ägg och 2 1/2tsk bakpulver


En liten tabell för andra som kanske har andra storlekar på sina formar
Form - 15 cm = 2 stora ägg + 1 tsk bakpulver
Form - 18 cm = 3 stora ägg + 1 tsk bakpulver
Form - 24 cm = 5 stora ägg + 1½ tsk bakpulver
Form - 26 cm = 6 stora ägg + 2tsk bakpulver

OBS! innan du börjar baka så låt äggen stå framme och bli rumstempererade.

Gör såhär:
1.Sätt ugnen på 175 grader.
2. Ställ fram tre lika stora glas bredvid varandra.
- Glas 1 Knäck antalet ägg du behöver till din tårtbotten.
- Glas 2 Fyll upp med socker till samma nivå som äggen
- Glas 3 Fyll 1/3 del med potatismjöl och resten vetemjöl.
(Vill du ha en chokladtårta så tar du 1/3 potatismjöl, 1/3 vetemjöl och 1/3 kakao.)
4.Vispa ägg och socker riktigt vitt och pösigt i 5 min med elvisp eller bakmaskin. 
5.Blanda potatismjöl, vetemjöl och bakpulver noga som skall siktas ner i äggblandningen som försiktigt skall blandas med luftiga tag.
6. Pensla formen med lite olja.
7.Rita ut en rundel av formen på ett bakplåtspapper och lägg den i botten på formen. Klipp ut remsor och klä kanten. Tänk på att kakan höjer sig rejält så ta till på höjden.
8. Grädda din botten.
9. Låt kakan står och svalna på galler.

Grädda din botten
2 ägg = 20 min
3-4 ägg = 25-30 min
5-6 ägg = 35-40 min
7-8 ägg = 40 min

För att vara säker på att kakan är klar så är de bra att göra en stick (olika ugnar gräddar olika fort)
OBS! Öppna ej ugnsluckan under de första 20 minuterna, då kan botten sjunka ihop!

Till top